Todella kermainen lohikeitto ja marjakääretorttu – kesän pettämätön parivaljakko!

Tein pari viikkoa sitten lohikeittoa ja hehkutin Instastoryssa, mitä herkkua meillä onkaan valmistumassa! Yhtäkkiä havahduin, että olin saanut paljon kommentteja ja toiveita, että voisinko tehdä blogiin reseptin keitosta – tottakai voin, ihanaa että toivottiin aihetta! Reseptissä ei ole mitään salaista ainesosaa miksi se olisi mitenkään erikoisempi kuin kenenkään muun, mutta pidä mielessä nämä sanat kun valmistat tätä keittoa: kun puhutaan kermaisesta lohikeitosta niin kerman, voin ja suolan kanssa ei kannata tässä keitoksessa säästellä!

Todella kermainen lohikeitto

Perunaa 12 kpl (pieniä/keskikokoisia)

Porkkanaa 5 kpl

1 iso sipuli tai 2 pientä sipulia

Tilliä

Lohta 1,3 kg

Ruokakermaa 2 tölkkiä

Voita

Suolaa

Pippuria myllystä

Kuori perunat, porkkanat ja sipuli. Pilko kaikki suht saman kokoisiksi paloiksi oman maun mukaan. Laita perunat ja porkkanat kattilaan ja lisää vettä ainakin sen verran, että kasvikset jäävät pinnan alle. Tää liemikeissi on hämmentävä, koska mie rakastan keitoissa just lientä! Mutta esimerkiksi Mikko ei juurikaan välitä. Itse laitan vettä siis aika runsaasti. Suolaa sekaan! Kalan käsittely? Sillä aikaa kun perunat ja porkkanat kypsyy, on hyvin aikaa valmistella kala. Itse leikkaan lohen aina kahteen osaan niin, että aina yksi pala mahtuu paistinpannulle. Paistinpannu lämpimäks, öljyä pannulle ja nahka alaspäin. Pienen pieni hetki, eli noin 1 minuutti, ja kala pois pannulta sivuun nahkapuoli ylöspäin ja toinen pala perään!  Nahka irtoaa helposti ihan sormilla tai esimerkiksi haarukalla rullaten. Kun nahka on irrotettu, leikkaan kalapalat aika isoiksi kuutioiksi. Kun kuutiot on leikattu, ne on helppo käydä näppituntumalla läpi ja vetää isot ruodot veks, jos niitä tuntuu hyppysissä.  Sitten odotellaan, milloin kalat ja sipulit voi lisätä porkkanoiden ja perunoiden joukkoon. Kypsennä perunat ja porkkanat suht kypsiksi ennen kuin lisäät sipulin ja kalan, koska niiden kypsentämisessä ei kauaa nokka tuhise! Tän ajoittamisessa saa olla tarkkana. Mie kypsensin juureksia noin 15 minuuttia enne kuin lisäsin kalan ja sipulit. Kun kalat ja sipulit on lisätty, heitän kermat sekä reilun nokareen voita perään. Lämpötila kannattaa pitää maltillisena. Tässä vaiheessa alkaa villi suolan ja pippurin lisäys. Se on suorastaan taidetta ja vie yllättävän paljon aikaa! Kannattaa vaan maistella, maistella ja maistella! Kun maut ja suola on kohdallaan, voi lisätä reilun nipun tilliä keittoon ja ei muuta kuin ääntä kohti!

Marjakääretorttu

4 kananmunaa

Vehnäjauhoa

Sokeria

2 purkkia marjarahkaa

1 purkki maustamatonta maitorahkaa

Marjoja tortun täytteeksi sekä koristeeksi

Vanha kunnon kääretortun ohje, jonka muistan erittäin hyvin yläasteen köksän tunneilta. Tarvitaan kolme saman kokoista lasia. Ekaan lasiin rikotaan neljä kananmunaa, toinen lasi viereen ja siihen mitataan sokeria saman verran kun mitä on munia toisessa lasissa. Jatka samaa metodia myös kolmannessa lasissa, johon laitetaan vehnäjauhoja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot sihvilän (kyllä, sihvilä on vähän niinku siivilä, vasta vs vihta you know) kautta pikkuhiljaa munasokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä valmis taikina leivinpaperin päälle paistopellille ja uuniin 225 asteeseen kypsymään 6-8 minuutiksi. Kun tortun ottaa uunista, kannattaa se kipata uuden leivinpaperin päälle, paistopaperi ylöspäin. Näin saa paistopaperin poistettua helposti. Täyte lisätään mahdollisimman nopeasti kun torttupohja on jäähtynyt. Tällä kertaa tein raikkaan rahkatäytteen, sekoitin kaksi purkkia marjaista rahkaa sekä yhden maustamattoman maitorahkan keskenään. Levitin rahkaseoksen jäähtyneen torttupojan päälle, lisäsin kokonaisia vadelmia ja käärin tortun rullalle. Leikkasin tortun 12 osaan ja kasasin kakkutarjottimelle. Vola!

Klassikot kunniaan! Pakko myöntää, että just tää keitto oli paras versio, mitä oon koskaan tehnyt ja marjakääretorttu viimeisteli makuelämyksen! Tämä oli lohturuokaa parhaimmillaan.

Ihanaa viikkoa <3

Terkuin, Karo

Reader Interactions

Comments

  1. Eihän tuossa ole edes oikeata kermaa, pohjanoteeraus valita joku korvike jos hehkuttaa juuri kermaa.

    • Moikka Hilla! Kiitos kommentistasi 🙂 Jatkossa pitää olla tarkempi. Mukavaa kevättä ja aurinkoa sinne!

Kommentoi postausta

Helposti innostuva, räiskyvä, räjähtävä ja herkkä ovat luonteenpiirteitä, joita eteläkarjalaislähtöisenä kannan ylpeydellä. Rakastan elämän eri vivahteita ja sitä, että uskaltaa rohkeasti uskoa ja tehdä juuri niitä juttuja, mitkä on itselle tärkeitä. Uskaltaa olla oma itsensä juuri sellaisena kuin on.

Itse nautin tällä hetkellä uusista reseptikokeiluista, oman kotimme sisustamisesta, liikunnan tuomasta ilosta ja energiasta ja niistä kaikista tärkeimmistä eli ystävistä ja perheestä. Oikea aika tehdä mitä tahansa on nyt!

Yhteystiedot

karo@karonkkablog.fi
Kirjoitukset kategorisoituna